Marja Helanderin saamelaisista tanssinopiskelijoista kertovalle elokuvalle Risto Jarva -palkinto

Marja Helanderin saamelaisista tanssinopiskelijoista kertovalle elokuvalle Risto Jarva -palkinto

Ohjaaja Marja Helanderin elokuva Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut) saa Suomen elokuvasäätiön jakaman Risto Jarva -palkinnon. 10 000 euron palkinto jaettiin Tampereen elokuvajuhlilla. Helanderin elokuva kertoo saamelaisista tanssinopiskelijoista Birit ja Katja Haarlasta.

Palkintoraadin mukaan Eatnanvuloš lottit ”on samanaikaisesti hätkähdyttävän kaunis, pirullisen hauska sekä poliittisesti kantaaottava. Runollinen ilottelu laajenee yhä uusia ajatuksia herättäväksi esseeksi identiteetistä, kulttuurista, yhteiskunnallisista ristiriidoista, sekä ihmisen ja luonnon suhteesta.”

Risto Jarva -palkinto on Suomen suurin elokuvapalkinto. Sitä on jaettu Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä vuodesta 1979 alkaen. Tänä vuonna palkintoraadissa olivat Risto Jarva -seuran puheenjohtaja Ville Suhonen, Elokuvasäätiön Suvi Paavola sekä viime vuonna palkittu elokuvaohjaaja Selma Vilhunen.

Helsingin sanomien kirjoittama artikkeli,
Samuli Tiikkaja HS, Julkaistu: